Mortholmens Sildesalteri, som ligger i Åkrehamn på Karmøy, har en rik historie som gjenspeiler Norges stolte maritime arv. En gang et yrende sentrum under sildeboomen tidlig på 1900-tallet, spilte Mortholmen en avgjørende rolle i fiskeindustrien med sin store saltekapasitet. Sildefangst fra kysten ble saltet og eksportert til hele Europa, noe som bidro til lokal velstand.
Grunnlagt av Knut Jakobsen og Kaia Jakobsen etter første verdenskrig, ble salteriet et symbol på innovasjon og hardt arbeid. Kvinnene, kjent som «Sildakånene», sto for salteprosessen, mens mennene trosset Nordsjøens farer.
Anlegget opplevde både oppturer og nedturer i fiskeindustrien, fra økt etterspørsel under krigstid til økonomiske utfordringer da sildebestandene minket.
I dag står Mortholmen som et bevart monument som arrangerer arrangementer og hedrer sin arv. De originale sildetankene og den rustikke sjarmen gir besøkende en håndgripelig forbindelse til fortiden, og minner om Karmøys utholdende fiskersamfunn. I dag er Mortholmen det siste gjenværende sildesalteriet i Norge, et symbol på motstandskraft og historie.